Zneužívanie GDPR na konkurenčný boj

Zneužívanie GDPR na konkurenčný boj
29 Apríl 2019

Zneužívanie GDPR na konkurenčný boj

Týka sa aj vás

Dbať na dodržiavanie GDPR by ste nemali len v prípade, že najímate účtovníka, ktorý bude spravovať vašu mzdovú agendu. Rizikovým pre únik osobných údajov je aj externý opravár internetovej sieti či počítačový technik. S každým mimofiremným subjektom, ktorý má prístup k údajom vašich zamestnancov alebo iným osobným údajom, musíte podľa zákona uzatvoriť sprostredkovateľskú zmluvu. Táto zmluva musí byť súčasťou vášho bezpečnostného projektu, ktorý je povinný pre každého, kto osobné údaje spracováva.

Medzi osobné údaje však nepatria len mená alebo dátumy narodenia. Dávať by ste si mala pozor aj na telefónne čísla vo firemnom mobile, ale aj kamerový systém, ktorý chráni majetok vašej spoločnosti. Všetky tieto veci musia podliehať prísnym pravidlám nariadenia GDPR.

Vzhľadom na to, že aj emailová adresa je osobným údajom, emailový marketing a newslettre podliehajú zákonu tiež. Svoju vizitku vám dal človek s jasným zámerom – nestratiť s vami kontakt. Problémom sú však podľa zákona osobné údaje, ktoré sa nachádzajú na nej. Svojvoľne bez jeho súhlasu však nemôžete tieto údaje spracovať, archivovať ani využívať. Podľa správnosti by ste mu mali dať podpísať súhlas so spracovaním osobných údajov, ktorý má právo odmietnuť.

Konkurenčný boj

Z týchto dôvodov je komické predstaviť si, že v súčasnosti existuje spoločnosť, ktorá údaje nespracováva. Neznalosť zákona vás neospravedlňuje, a preto by ste mali dbať na jeho dodržiavanie. Hoci rozsiahly dokument GDPR snaží sa chrániť údaje zamestnancov a zákazníkov v čo najväčšej miere, prináša so sebou nesmierne veľa byrokracie. Kto ju môže využiť vo svoj prospech?

Vaši konkurenti, ktorí na vás môžu poslať kontrolu. V prípade pochybení vás Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky môže sankcionovať. Samotná výška pokuty môže dosahovať 20 miliónov eur alebo 4% ročného obratu spoločnosti. Samozrejme, v závislosti od toho, ktorá suma je vyššia. Hoci sa hovorí o zásadách primeranosti, aj menšia čiastka môže byť pre viaceré subjekty likvidačná. Najmä vtedy, keď ide o začínajúce firmy.

Kontaktný formulár

Vypracovanie Bezpečnostnej dokumentácie v zmysle GDPR od 139€ s poistením.

osobnyudaj.sk, s.r.o. Garbiarska 5, 040 01 Košice

Nezáväzná cenová ponuka zadarmo

od 139€ s poistením

Poskytli sme služby
viac ako
5912 klientom

Bezplatná cenová ponuka

Otázky a odpovede

Vážený klient, ak ste nenašli
to čo hladáte nevahajte
nás kontaktovať.

Kontaktovať