Obec Sklabiná

Zabezpečenie priebehu volieb a ochrana osobných údajov voličov, volebné komisie a kandidátov

Podmienky výkonu volebného práva a organizáciu volieb upravuje zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len ,,zákon č. 180/2014 Z. z.“). Tento zákon ukladá tiež obciam celý rad povinností, k splneniu ktorých je nevyhnutné spracúvať osobné údaje.

Prevádzkovateľ je povinný prijať opatrenia, aby s osobnými údajmi na účely výkonu volebného práva a jeho zabezpečenia zaobchádzala v súlade s Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 a zákonom č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Poskytovanie osobných údajov, najmä vo vzťahu k povinnosti voliča preukazovať svoju totožnosť občianskym preukazom alebo iným úradným dokladom, ktorý obsahuje podobizeň voliča a všetky údaje uvedené o ňom v zozname voličov, je zákonnou požiadavkou v súlade so zákonom č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

účel spracúvania - zabezpečenie priebehu volieb

právny základ - zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Práva dotknutej osoby – voliča, člena volebnej komisie, kandidáta

prenos do tretej krajiny - nie
automatizované individuálne rozhodovanie vrátane profilovania - nie
oprávnené záujmy - nie
právo na prístup k osobným údajom - áno
právo na opravu osobných údajov - áno
právo na vymazanie osobných údajov - nie 
právo na obmedzenie spracúvania osobných údajov - áno
právo na prenosnosť osobných údajov - nie
právo namietať spracúvanie osobných údajov - nie
právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 zákona č. 18/2018 Z. z. – áno

Doba uchovávania osobných údajov alebo informácia o kritériách jej určenia: 5 rokov

Príjemcovia osobných údajov – Okresný úrad, Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, Volebné orgány

Číslo osvedčenia: Osobnyudaj.sk-2017-6566

Zodpovedná osoba

Napíšte nám správu

Radi Vám poradíme 02/ 800 800 80