GDPR je komplikované, no jeho porušenie sa trestá

GDPR je komplikované, no jeho porušenie sa trestá

GDPR je komplikované, no jeho porušenie sa trestá

Európskej nariadenie General Data Protection Regulation, známe tiež ako GDPR, je od začiatku svojej platnosti poriadnym orieškom najmä pre podnikateľov a malé firmy. Veľké spoločnosti majú zväčša svoj tím odborníkov na oblasť bezpečnosti a práva, a preto je pre nich oveľa ľahšie byť v súlade s GDPR a dodržiavať jeho prísne pravidlá. 

Špecializovaný kontrolný úrad

Na Slovensku sa dodržiavaním nariadenia na ochranu osobných údajov zaoberá Úrad na ochranu osobných údajov SR, ktorý v do mája tohto roku vykonal 48 kontrol, z ktorých zatiaľ ukončil 22. 

V spracovaní osobných údajov úrad pochybila viac než polovica subjektov. Tieto porušenia GDPR sa týkali najmä toho, že chýbali oprávnené dôvody na spracúvanie osobných údajov alebo sa spracúvali inak ako mali. Taktiež informovanie osôb o spracovaní jej údajov nie je dostatočné alebo vôbec vykonané.

Sankcie nie sú len finančné

Úrad na ochranu osobných údajov SR nemusí uložiť len finančnú pokutu, ktorá môže byť likvidačná. Pohybovať sa vie až do výšky 20 miliónov eur alebo do výšky 4% z celkového ročného obratu spoločnosti za predchádzajúce účtovné obdobie. Sankcie majú aj nefinančný charakter, kedy je subjektu uložená sankcia vo forme opatrenia.

Zmätenie z GDPR

Z radov podnikateľov a zamestnancov sa ozývajú často sťažnosti na to, že ku GDPR nebol vydaný žiaden sprievodný  komentár alebo doplňujúca dokumentácia, ktorá by pomohla uplatniť európskej nariadenie v praxi. Implementácia zákona o ochrane osobných údajov je tak zložitejšia ako sa predpokladalo, pričom si vyžiadala množstvo finančných prostriedkov jednotlivých subjektov. Podnikatelia a malé firmy zaplatili za implementáciu GDPR niekoľko stoviek eur, no veľké firmy pokojne aj desiatky tisíc eur. Nehovoriac o čase, ktorý musia firmy do implementácie investovať.

Kontaktný formulár

Vypracovanie Bezpečnostnej dokumentácie v zmysle GDPR od 139€ s poistením.

osobnyudaj.sk, s.r.o. Garbiarska 5, 040 01 Košice

Nezáväzná cenová ponuka zadarmo

od 139€ s poistením

Poskytli sme služby
viac ako
5912 klientom

Bezplatná cenová ponuka

Otázky a odpovede

Vážený klient, ak ste nenašli
to čo hladáte nevahajte
nás kontaktovať.

Kontaktovať