Povinné informovanie

Názov subjektu:

Gymnázium, Ľ. Štúra 35, Turzovka

IČO:

00160849

Adresa:

Ľ. Štúra 35/35

Číslo osvedčenia:

Osobnyudaj.sk-2018-13613

Certifikát platný do:

23.06.2025

Ochrana oznamovateľov protispoločenskej činnosti

Problematika ochrany oznamovateľov protispoločenskej činnosti je upravená v zákone č. 54/2019 Z. z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len ako „zákon“). Podstatou zákona je ochrana oznamovateľov protispoločenskej činnosti, tzv. whistleblowerov, u zamestnávateľa. Oznamovateľom protispoločenskej činnosti je fyzická osoba, ktorá sa dozvedela v súvislosti s výkonom svojho zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie alebo v súvislosti s činnosťou vo verejnom záujme a ktoré sa týkajú protispoločenskej činnosti.

 

Zamestnávateľ ma vypracovanú Bezpečnostnú smernicu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti (ďalej len ako „smernica“), a to na základe ust. § 10 ods. 1 zákona.

 

Vypracovaná smernica predstavuje vnútorný systém preverovania oznámení protispoločenskej činnosti. Predmetná smernica pojednáva o podávaní oznámení, preverovaní oznámení a oprávneniach zodpovednej osoby pri preverovaní oznámení, zachovaní mlčanlivosti o totožnosti oznamovateľa, evidovaní oznámení podľa zákona, oboznamovaní oznamovateľa s výsledkom preverenia jeho oznámenia, spracúvaní osobných údajov uvedených v oznámení.

 

Každý zamestnanec zamestnávateľa má možnosť podať oznámenie písomne, prostredníctvom elektronickej pošty a prostredníctvom webového sídla www.ochranaoznamovatela.skwww.ochranaoznamovatelov.sk.

 

Písomné oznámenie je možné podať dvoma spôsobmi. Prvý spôsob je zaslať takéto oznámenie na adresu sídla poskytovateľa – DUETT Business Residence, Námestie osloboditeľov 3/A, 040 01 Košice – mestská časť Staré Mesto.  Druhý spôsob je podanie písomného oznámenia prostredníctvom poštovej schránky, ktorá sa nachádza priamo v sídle zamestnávateľa. Táto poštová schránka je zreteľne označená a nachádza na chodbe pri riaditeľni.

 

Písomné oznámenie zaslané prostredníctvom pošty alebo podané prostredníctvom poštovej schránky, ktorá sa nachádza priamo v sídle zamestnávateľa  musí byť podané resp. zaslané v zalepenej obálke s vyznačenou poznámkou „Neotvárať – oznámenie v zmysle zákona  č. 54/2019 Z. z.“.

 

Prostredníctvom elektronickej pošty je oznámenie možné uskutočniť jeho zaslaním na e - mailovú adresu zodpovednej osoby: info@ochranaoznamovatela.sk. Predmetný spôsob podávania oznámenia je oznamovateľom prístupný 24 hodín denne.

 

Poskytovateľ pre zamestnávateľa poskytuje 4 zodpovedné osoby, ktorými sú:

 

titul, meno a priezvisko              : Mgr. Diana Šebestová

kontaktné údaje                          : info@ochranaoznamovatela.sk ; 02/ 210 205 10  

 

titul, meno a priezvisko              : Mgr. Samuel Matejovič

kontaktné údaje                          : info@ochranaoznamovatela.sk ; 02/ 210 205 10  

 

titul, meno a priezvisko              : JUDr. Jakub Pavčík

kontaktné údaje                          : info@ochranaoznamovatela.sk ; 02/ 210 205 10

 

titul, meno a priezvisko              : JUDr. Radovan Tomaško

kontaktné údaje                          : info@ochranaoznamovatela.sk ; 02/ 210 205 10  

 

Zodpovedná osoba je povinná prijať každé oznámenie.

Každé oznámenie je zodpovedná osoba povinná bez zbytočného odkladu zaevidovať v na to osobitne určenej podacej knihe, t. j. v evidencii oznámení.

 

Zamestnávateľ je povinný najmenej počas troch rokov odo dňa doručenia oznámenia viesť evidenciu oznámení. Evidencia oznámení podľa predchádzajúcej vety musí obsahovať:

  1. dátum doručenia oznámenia,
  2. meno, priezvisko a pobyt oznamovateľa,
  3. predmet oznámenia,
  4. výsledok preverenia oznámenia,
  5. dátum skončenia preverenia oznámenia.

 

Zodpovedná osoba je povinná preveriť každé oznámenie do 90 dní od jeho prijatia. Uvedenú lehotu je možné predĺžiť o ďalších 30 dní s tým, že predĺženie oznámi zodpovedná osoba oznamovateľovi s uvedením dôvodov predĺženia.

 

Zodpovedná osoba je povinná výsledok preverenia oznámenia vo forme písomného záznamu  zaslať osobe, ktorá oznámenie podala, najneskôr do 10 dní od jeho preverenia.

 

Záverom je nevyhnutné uviesť, že zodpovedná osoba a zamestnávateľ sú pri oznámeniach povinní zachovávať mlčanlivosť o totožnosti osoby, ktorá podala oznámenie a podanie oznámenia nesmie byť dôvodom na vyvodzovanie dôsledkov, ktoré by osobe podávajúcej oznámenie spôsobili akúkoľvek ujmu.

 

Bezpečnostnú smernicu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti v plnom znení je každému zamestnancovi zamestnávateľa prístupná u riaditeľa.

 

Podanie podnetu

Potrebujete riešiť bezpečnostný incident alebo iný problém? Pošlite nám správu a my to budeme promptne riešiť.

Napíšte nám správu

Osobnyudaj.sk, s.r.o.

Námestie osloboditeľov 3/A, 040 01 Košice